Vitamines en mineralen zijn van essentieel belang voor onze gezondheid. Ze moeten ook in de juiste verhoudingen aanwezig zijn in ons voedsel.

Ondanks een volwaardige voeding kunnen er door verschillende oorzaken toch tekorten aan deze basisstoffen optreden. Denk hierbij aan onze moderne productietechnologie die ervoor zorgt dat onze voeding onvolwaardig en vervuild is en aan de lichaamsvreemde stoffen waar wij steeds aan bloot staan. Enorme stress heeft gevolgen voor onze hormonale balans. Gevolgen hiervan kunnen zijn: verlaagde weerstand, vermoeidheid, stofwisselingsstoornissen en andere verstoringen. Dit zorgt voor een grotere behoefte aan essentiƫle voedingsstoffen.

Orthomoleculaire voeding (orthos betekent juist, optimaal) streeft ernaar de lichaamscellen de benodigde voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden te geven zodat men gezond kan functioneren. Zo kan je via de voeding of het geven van supplementen ervoor zorgen dat de gezondheid in stand gehouden, hersteld of verbeterd wordt.